tirsdag 11. september 2012

Studentdemonstrasjoner - og Ana Tijoux

Studentdemonstrasjonstog, tomas (protesterende elever inntar skolene og nekter andre elever, lærere og andre adgang til skolen - disse kan vare i lange tider!) og streiker, har vært del av nyhetsbildet og vært godt synlig i gatene i Santiago siden jeg kom hit i juli. Gjennom nyhetene, samtaletimer på spanskkurset jeg har tatt og gjennom venner her, har jeg forstått en del av hva konfliktene og protestene dreier seg om.

Studentdemonstrasjonene er en stor og viktig sak som ikke ser ut til å kunne bli løst så lett. Ikke engang om det var slik at den politiske viljen var der, ville det være lett og snu opp/ned på et system som er så omfattende og som har fungert på denne måten i så mange år som det utdanningssystemet her har.

Det chilenske skolesystemet ble gjort privat under Pinochet's diktatur, 1973-1990, og Staten fikk etterhvert en helt marginal rolle i landets utdanningssystem - det meste ble overlatt til det private. Inntil dette skjedde, hadde Staten hatt ansvaret for utdanning - skoler og universiteter var offentlige og generelt lettere tilgjengelig for folk.

Protestuttrykk ved en skole i bydelen Providencia i Santiago.  Til høyre en plakat med tekst av en av Chiles store låtskrivere og sangerinner, Violeta Parra.

Det som regnes som det første store studentopprøret, La Revolución Pingüina, fant sted i 2006. Navnet kommer fra elevenes pingvinaktige uniform. Dette var massive demonstrasjoner blant grunnskoleelever som krevde endringer i skolesystemet, blant annet fjerning av Ley Orgánica Constitucional de Enseñanza, loven, innført av Pinochet dager før diktaturets slutt, som delegerer utdanningsansvaret til private instanser, og til kommunene, og som etterlater til Staten kun det å ha ansvaret for kontroll og beskyttelse.

I de senere årene har demonstrasjonene spredd seg til høyere utdanningsinstitusjoner og omfatter nå både grunnskoler og universiteter.

Plakat utenfor skole i bydelen Providencia i Santiago. Teksten spiller på en sang av Victor Jara. Langvarige tomas kan føre til at elever må gå skoleår om igjen eller at de blir utvist fra skolen.

Demonstrasjonsmåtene er flere. Fra 2011 og til dags dato har det med ujevne mellomrom blitt arrangert demonstrasjoner og protester, noen omsøkte og tillatte, andre av mer "opptøyersk" karakter. Demonstrasjonstogene er noen ganger preget av kunstuttrykk, farger og kultur, andre ganger rapporteres det om vold, hærverk og harde sammenstøt med politi. Elevenes og studentenes krav er mange; lik rett til utdanning, gratis grunnskoler, bedre kvalitet på utdanningen og så videre.

For å få til disse endringene, er man nødt til å endre hele utdanningssystemet. I dag er situasjonen slik at du må komme fra en familie med svært god økonomi for å ha mulighet til å ta en utdanning ved de beste skolene og universitetene. Selv de offentlige universitetene, som Universidad de Chile, er dyre.

Ana Tijoux er en chilensk-fransk sanger og låtskriver. Hun vokste opp i Frankrike med sine chilenske foreldre som flyktet dit under Pinochet's diktatur. Etter gjeninnføringen av demokratiet i Chile, reiste hun tilbake til fedrelandet. Hun spilte tidligere blant annet i den chilenske rapgruppa Makiza. Senere har hun gått solo, og noen mener sjangeren heller mer mot Latin pop, noen sier Hip hop - jeg sier bare: Lytt! 

Hun har hatt en låt, 1977, med i TV-serien Breaking Bad og én med i musikken til FIFA 2011, det ryktes om at vokalisten i Radiohead har anbefalt hennes musikk ved en anledning. Just check her out!

Ana Tijoux ble inspirert til å skrive låta Shock gjennom studentdemonstrasjonene i 2011, noe musikkvideoen vitner om. Her er den:
Resumen en castellano

He escrito aquí sobre las demonstraciones estudiantiles en Chile; acontecimientos importantes, antecedentes, pretensiones etc. Además presento a Ana Tijoux y su canción Shock3 kommentarer:

 1. Skriveleifen "Mikuza" (for Makuza) var seff lagt inn med vilje for å se om dere var våkne... - Saaa..!
  Forøvrig bare Natalia Royer som var det :D

  SvarSlett
 2. Selv etter en uke med spanskundervisning hos Claudia i Montevideo gikk jeg glipp av den skrivefeilen ...

  SvarSlett
  Svar
  1. He he he... Men Claudia hoppet sikkert over kursdelen som gikk på tidligere chilenske bandnavn...? Alt har en forklaring! ;)

   Slett