mandag 1. oktober 2012

Jeg fant en skatt...

.. Eller egentlig fant jeg flere skatter!

Jeg snubla inn i en bokhandel for noen dager siden. Det er gjerne i sånne tilfeldige øyeblikk, da man ikke har planer om å finne noe, ikke er ute i ærend eller er i handlemodus at man finner ordentlige skatter. I hvert fall er det sånn for meg. Som regel er skattene "gamle klenodier", eller de ser sånn ut, men denne gangen var de nye av året disse skattene.

Jeg kom over noen bøker i barneavdelingen i bokhandelen som jeg rett og slett ikke kunne motstå. Flaks for meg at jeg har med meg datter på 7 så kjøp lett kunne rettferdiggjøres. Når sant skal sies, så kan kjøpet rettferdiggjøres på mange plan - selv om jeg er usikker på hvor viktig denne rettferdiggjøringen egentlig er når man først forelsker seg - da sitter gode argumenter løst... Men altså, jeg tenkte det kunne være fint for podinnens språkutvikling at vi kjøpte noen litt enkle barnebøker hun kunne bla i.. Så kan vi heller diskutere om de bøkene vi fant var mest til meg eller henne...

Nok om det. Se på disse bøkene!Et lite klæsj av forskjellige ting i samme bilde her, men to to fremste bøkene her er "gjendiktning" av to klassiske eventyr; Rødhette og Snøhvit. Jeg setter gjendiktning i anførselstegn fordi det er ingen hvem-som-helst som står bak gjendiktningen, og det er ikke bare en gjenfortelling med litt annen ordlyd. Jeg ville kalle dem egne verk, for det er snakk om poesi basert på de gamle eventyrene. De skiller seg mye fra originalteksten, både i form og innhold.


Foto: www.archivochile.com


Det er Gabriela Mistral (1889-1957) som har skrevet diktene (der har vi klenodie-lenken). Gabriela Mistral, eller Lucila Godoy y Alcayaga som hun egentlig het, var en chilensk dikter, diplomat, pedagog og feminist. Hun er en av de viktigste chilenske og latin-amerikanske litterære personligheter og hun var den første latin-amerikaner til å motta Nobels litteraturpris i 1945.Det andre som fikk meg til å falle for disse bøkene var illustrasjonene. De er helt fantastiske! Dette med å like/ikke like typen illustrasjon er selvfølgelig en smakssak - jeg elsker dem!
Jeg hadde med meg ei chilensk venninne, som kunne fortelle at hun kjente til illustratørene, men jeg selv hadde til da ingen kjennskap til Paloma Valdivia eller Carles Ballesteros.

Den tredje boka på bildet har også fine illustrasjoner, men det var mest tema og den enkle stilen som tiltalte meg ved den. Den handler rett og slett om immigrasjon! Om alle de forskjellige folkene som har kommet utenfra og som bebor og har befolket Chile opp igjennom. Fin for oss som selv kommer utenfra, lett for juniorinnen å lese i - lite skrift, enkle ord og fint innhold.
Migrasjon fra Norge til Latin-Amerika er tema for min masteroppgave, og studiet jeg tar ved Universidad de Chile handler om urfolksbevegelser i Chile og Latin-Amerika.

Snakk om mange fluer i ett smekk!