onsdag 31. oktober 2012

Men Allende var ikke død...

Det har vært lokalvalg i Chile. Og et lokalvalg er ikke bare et lokalvalg! Det kan komme mye moro ut av slike! Og ikke alt er av direkte politisk karakter.

Jeg har allerede skrevet om det chilenske lokalvalget på Latinamerikagruppene i Norges blogg. Du kan lese innlegget her: Todos a votar?!
Men her er det altså mer å ta av!

Chilensk media er ganske flinke til å finne fram til morsomme, oppsiktsvekkende, unormale og spesielle vinklinger på store og i utgangspunktet seriøse hendelser. Jeg ser mye av både selvinnsikt og selvironi hos chilenerne - både i media og blant folk generelt. Kanskje man blir litt sånn av å leve i et samfunn med store forskjeller og etter å ha levd i et undertrykkende regime i nær fortid?

Chilenerne synes på meg å være veldig politisk interesserte. De fleste jeg har kontakt med følger med på det som skjer i samfunnet, ser nyheter, leser aviser og har meninger om det som foregår, og det kan nesten når som helst oppstå forholdsvis opphetede samfunnsdiskusjoner i sosiale sammenhenger.

Til tross for dette blir det sagt at den virkelige hovedpersonen i dette valget var avståelsen. Avståelsen fra å delta i valget. Valgdeltakelsen var oppsiktsvekkende lav! Rundt 40% av de stemmeberettigede valgte å delta i valget og avgi sin stemme!

Det diskuteres nå i etterkant hva som kan være årsaken til den lave valgdeltakelsen og meningene er mange; at folk, særlig de unge, føler at de ikke har noen påvirkningskraft, at avstanden til politikerne er stor, todelingen i politikken mellom koallisjonene på henholdsvis høyre- og venstresiden blant annet. Selv har jeg en teori om at noe av grunnen ligger i det at deltakelse for første gang er frivillig, og at det har oppstått et vakuum etter tiden da man var tvunget til å stemme - og, før det, diktaturtiden da det ikke var valg.

Lokalvalget bød på mange overraskelser utover den lave deltakelse. Resultatene vippet mang en (mannlig) politiker av pinnen. Det var nemlig overraskende mange kvinnelige overraskelser blant vinnerne! Og også overraskende mange vinnere fra venstresiden i politikken. I Ñuñoa, hvor jeg bor, var det et av den tidligere presidenten Salvador Allendes barnebarn, Maya Fernández Allende, som stakk av med seieren i ordførerkampen. Mange man anså som trygge i forhold til å fortsette i sine verv som ordfører, måtte se seg slått. Jeg drister meg til å trekke parallell til noe man ofte ser i forhold til forhåndsfavoritter - folk avstår fra å stemme fordi man synes det er greit som det er, eller vil at den sittende skal fortsette og så går man på en smell og ser at utfordreren seiler opp.

Siden deltakelsen i valget var så laber, var det en del folk som på valgdagen fikk mye fritid til disposisjon - nemlig de som jobbet i stemmelokalene og skulle ha tatt imot og veiledet velgerne, fylt ut skjemaer, krysset av i valglister, holdt orden i stemmeavlukkene og så videre...

Det har blitt vist bilder på TV av folketomme stemmelokaler, fullstendig tomme urner, lassevis av ubrukte stemmesedler som nå skal til resirkulering, folk som har lagt seg til å sove oppå bordene i valglokalet og en gruppe som fikk hentet seg et Playstationapparat og satt og spilte mens de ventet på stemmegiverne som aldri kom.


Foto: 24horas

En annen kuriositet som har blitt trukket fram, og som ble veldig så poppis i sosiale medier, var rett og slett en original signatur. 19 år gamle Catalina Bradford hadde undertegnet med en tegning av en mus da hun fikk utskrevet ID-kortet sitt, noe som hadde utspring i en spøk og et veddemål med ei venninne. Alle papirer hun undertegner må ha sammenfallende signatur med ID-kortet, så musetegningen må brukes helt til hun bytter kort. I stemmelokalet undertegnet hun dermed som vanlig med sin musesignatur. Dette ble snappet opp av media etterhvert og vips rullet den snøballen :)


Foto: 24horas.cl

Det ultimate var dog, i hvert fall i mine øyne, at det i et stemmelokale, og ved en åpenbar feil, dukket opp manntallslister som inkluderte mennesker som for lengst har gått bort. Og der..., blant disse..., en ikke ukjent Salvador Allende Gossens.

 Har du noen gode valganekdoter eller kuriositeter? Jeg vil gjerne høre om dem! :)