onsdag 11. juli 2012

Løp og les! - Mofongo!


Mofongo er ferdiglest - og kan sterkt anbefales! Drømmehjerte er fortsatt min Cecilia Samartin-favoritt, men denne ligger ikke så langt etter. Boka er underholdende, om enn veldig så trist til tider, og lettlest. Man blir lett "hekta" og klarer ikke å legge den fra seg.

Kort fortalt, handler boka om Sebastian på 10 år og hans familie som er av puertoricansk herkomst og som bor i USA. Sebastian har en hjertefeil og kan ikke spille fotball sammen med de andre barna. Sebastians familie er splittet, og matlaging står sentralt i bestemoren Lolas forsøk pã å samle familien igjen. Lola vil gjennom tradisjonell puertoricansk mat, og ved å samle familien rundt matbordet, minne familien om hvor viktig tilhørighet, samhold og røtter er.

Jeg har lest noen anmeldelser av boka, og ser at Samartin blant annet blir kritisert for å gi ut en egen oppskriftsbok "i samme slengen" med oppskrifter fra romanen. Jeg ser pengemaskinkritikken, men har faktisk hatt, og vil ha, nesten like stor glede av kokeboka som av romanen. Jeg er ikke noen god kokk, men fikk skikkelig kokkeleringslyst av romanen, og da var det kjekt å ha oppskriftene. Også forlenger kokeboka leseopplevelsen, men er altså ingen nødvendighet for å ha glede av romanen.

Noen mener også at språket er for overdådig og pompøst. Det er vanskelig å bedømme om det ligger i oversettelsen eller hos forfatteren. Det kan være vanskelig å finne presise og gode oversettelser av ord og uttrykk både fra engelsk og spansk (Cecilia Samartin er av cubansk herkomst, men har bodd i USA hele livet og skriver på engelsk), på norsk. Ganske vanlige uttrykk blir lett overdådige nãr de blir oversatt til norsk. Men dette er selvfølgelig oversetterens bord i så fall.
Det er også et kulturelt aspekt her som jeg synes man skal ha med i betraktningen.

Jeg skal si meg enig i at romanen i første rekke er underholdningslitteratur. Mofongo er ikke kjempedyp og spekka med litterære virkemidler og finurligheter, men den evnet å få meg oppslukt og til å ende i tankemodus etterpå allikevel :)

2 kommentarer:

  1. Ah, der traff du en streng på samvittigheten min, frøken Cathrine Østensvig Dale! Den boken er nemlig innkjøpt for lenge siden, men jeg _glemte_ rett og slett å ta med meg boken på sommerferie! Urk. Jaja, da får det bli høstens bok! Gleder meg!

    SvarSlett
  2. Å nei! Den er jo en perfekt sommerferiebok!! Ja ja, du får si ifra i løpet av høsten om den er en perfekt høstbok også! ;)
    Hvis du ikke har kokebokji - hent den hos meg når dere er hjemme fra ferie! Kokkeleringsinspirasjon i lange baner!

    Cath.

    SvarSlett